Friday, October 10, 2008

ျဖစ္သလိုပဲ...



မီးေလးက တက္ဂ္တယ္။ အဲဒီ တက္ဂ္ကို မမိုးခ်ိဳ ဘေလာ႔ဂ္မွာ ဖတ္လိုက္ရေပမယ္႔ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား ဒီတက္ဂ္ကို ေရးၾကတာ မေတြ႔မိေသးသလိုပဲ။ မိသားစုနဲ႔ ေနတဲ႔အတြက္ ျမန္မာအစားအစာက မငတ္သေလာက္ပဲ ဆိုေတာ႔ကာ ျဖစ္သလို မစားရတာမ်ားပါတယ္။ တကယ္က်ေတာ႔ ဘာေရးရမွန္းကို မသိတာ။ အဲဒီေတာ႔လည္း ေရးခ်င္တာ ေရးလိုက္ေတာ႔မယ္။

ကၽြန္မတို႔အိမ္က ထမင္းစားရတာပဲ ႀကိဳက္ၾကတဲ႔အတြက္ အိမ္မွာ ထမင္းနဲ႔ဟင္းကေတာ႔ မျပတ္တမ္း ခ်က္ရတာပဲ။ ကၽြန္မတို႔ေမာင္ႏွမေတြက အသီးအရြက္ အစားနည္းၿပီး အသားပဲ စားၾကတာဆိုေတာ႔ အသားမ်ိဳးစံုစားၾကတယ္။ တစ္ေယာက္တမ်ိဳး ခ်က္တဲ႔ လက္ရာေတြ မတူသလို၊ ဘယ္ဟင္းကို ဘယ္သူက အေကာင္းဆံုးခ်က္ႏိုင္တယ္ဆိုတာမ်ိဳးပါ မတူၾကဘူး။ ကၽြန္မအစ္ကိုက ၾကက္ဥခ်ဥ္ဟင္း ခ်က္တာမွာ နာမည္ႀကီး။ ကၽြန္မကေတာ႔ ၀က္သား အခ်ိဳခ်က္မွာ ဆရာမႀကီးေပါ႔။ ဟိ။ တကယ္က ၀က္သားနီခ်က္လို႔ ေခၚတဲ႔ ၀က္သားအခ်ိဳခ်က္တင္မကပါဘူး။ ၀က္သားဟင္း မွန္သမွ် ကၽြန္မ ခ်က္တာ ေကာင္းတယ္လို႔ ေျပာၾကတာပဲ။ ၿပီးေတာ႔ ကၽြန္မ ေၾကာ္တဲ႔ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းကိုလည္း လူႀကိဳက္မ်ားတယ္။ ဒါေပမဲ႔ ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္ မခ်က္တာၾကာလို႔ ခုေတာ႔ သိပ္ေကာင္းပါ႔ဦးမလားဘဲ။ ကၽြန္မေယာင္းမကေတာ႔ ပုဇြန္ေၾကာ္တာ ဟိုတယ္ခ်က္အတိုင္းပဲ။ ကၽြန္မအေမကေတာ႔ ငါးဟင္း ခ်က္တာ အရမ္းေကာင္း။ ကၽြန္မတို႔ညီအစ္မက ဘယ္လိုေၾကာင္႔လည္း မသိဘူး။ ငါးဟင္းကို ေကာင္းေကာင္း မခ်က္တတ္ၾကဘူး။ ကၽြန္မတို႔ခ်က္ရင္ စားေကာင္းတယ္ကို မရွိတာ။ အေဖကေတာ႔ ဘာခ်က္ခ်က္ စားေကာင္းတယ္။ ဒါေပမဲ႔ ခု မခ်က္တာၾကာလို႔ လက္ရာလည္း ျပတ္ေနေလာက္ၿပီ။ ကၽြန္မညီမက ၾကက္ကာလသားခ်က္ ေကာင္းတယ္။ ဘူးသီးေလးနဲ႔ ေရခ်ိဳေလး ခ်က္ရတာေလ။ ၿပီးေတာ႔ ဘဲသားဟင္းခ်က္လည္း ေကာင္းတယ္။ ကၽြန္မအစ္မက်ေတာ႔ ငါးဟင္းကလြဲလို႔ ဘာခ်က္ခ်က္ စားေကာင္းတယ္။ ၀က္သားဟင္းခ်က္တာကေတာ႔ ကၽြန္မကို ဘယ္မွီမလဲေလ။ ဟဲ။

ေျပာရရင္ေတာ႔ ေမာင္အငယ္ဆံုးကလြဲလို႔ အိမ္ရွိလူကုန္ ဟင္းခ်က္တတ္တယ္။ (အဲဒီ ေမာင္အငယ္ဆံုးကေတာ႔ သူစားဖို႔ ထမင္းေတာင္ ခူးေပးရတဲ႔ လူစား။) ကၽြန္မတို႔ကို ထမင္းဟင္းခ်က္တာ ဘယ္သူမွ သင္မေပးခဲ႔ရပါဘူး။ အေဖနဲ႔အေမက ဘာတခုမွလည္း မခိုင္းဘူး။ ဒါေပမဲ႔ ဒီလိုပဲ ကိုယ္႔ဟာကိုယ္ ထင္ရာ၊ ျမင္ရာ လုပ္ရင္းနဲ႔ ခ်က္တတ္ၾကတာပဲ။ တကယ္က်ေတာ႔ ဟင္းခ်က္တာ ဘာမွ မခက္ဘူး။ ဖြယ္ဖြယ္ရာရာျဖစ္ေအာင္သာ ထူးထူးဆန္းဆန္းေတြ မခ်က္တတ္တာပဲ ရွိမယ္။ စားေကာင္းေအာင္၊ စားလို႔အဆင္ေျပေအာင္ ခ်က္ဖို႔ကေတာ႔ ကၽြန္မတို႔အတြက္ မခက္ခဲဘူးထင္တာပဲ။ အသားတံုးေတြ နယ္ဖက္ၿပီး ဆီေလးသတ္လိုက္ရံုပဲ မဟုတ္လား။ ဒါေပမဲ႔ ဘယ္သူမွ အခ်က္အျပဳတ္ ၀ါသနာ မပါတာခက္တယ္။ ကၽြန္မတို႔ကို အေမေျပာေနက် စကားရွိတယ္။ ထမင္းအိုးတလံုးတည္ဖို႔ အေျမွာက္ပစ္ခ်ရတာထက္ေတာင္ ခက္ေသးတယ္တဲ႔။ သူခ်က္၊ ကိုယ္ခ်က္နဲ႔ တြက္ကပ္ေနၾကလို႔ေလ။

ၿပီးခဲ႔တဲ႔တပတ္က အေမရန္ကုန္က ျပန္လာေတာ႔ ထမနဲေတြကို ပလပ္စတစ္အိတ္နဲ႔ ထုပ္ၿပီး ၄ ထုပ္ေလာက္သယ္လာတယ္။ ကၽြန္မတို႔အိမ္က အဲလိုပဲ။ ရန္ကုန္ျပန္ၿပီဆိုတာနဲ႔ ကီလိုအကုန္ စာအုပ္နဲ႔ အစားအစာမ်ိဳးစံု သယ္လာေတာ႔တာ။ ပဲဆီက အစ ပါတယ္။ ငါးရန္႔ေျခာက္ဖုတ္ ဆီဆမ္းလို၊ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ သုပ္ထားတဲ႔ ပဲျပဳတ္သုပ္လိုမ်ိဳးေတြကို ပဲဆီနဲ႔စားရရင္ ေဆြမ်ိဳးေတာင္ ေမ႔ႏိုင္တယ္။ ထားပါေတာ႔ ထမနဲအေၾကာင္း ဆက္ေျပာရရင္ ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္ထားေတာ႔ ေအးခဲၿပီး မာေနၿပီ။ အဲဒါကို စားခ်င္ရင္ ေရေလးနည္းနည္းနဲ႔ ဆီေလး နည္းနည္းထည့္ၿပီး ေမႊေပးလိုက္ရင္ ခုခ်က္ခ်င္း ထိုးထားတဲ႔ ထမနဲလို ျဖစ္လာေရာ။ စားလို႔ေကာင္းမွ ေကာင္းပဲ။ ဟိုရက္ကေတာ႔ ဆီနဲ႔ ေၾကာ္လိုက္တာ ၾကြပ္ရြၿပီး မာသြားတယ္။ ခုမွ ေရေလး ထည့္ၿပီး ျပန္ေႏႊးရတဲ႔ နည္းကို စမ္းလုပ္ၾကည့္ရင္း သိတာ။


ဘာရယ္ ဟုတ္ဘူး။ ထမနဲ အေၾကာင္း ေရးမယ္ဆိုၿပီး ဓာတ္ပံုရိုက္ထားတာ။ ခုေတာ႔ ေရးခ်င္ေတာ႔ၿပီ။ ဒီမွာပဲ တင္လိုက္ၿပီ။ :D


အိမ္က လူေတြက အလုပ္မသြားခင္ မနက္ထမင္း စားသြားၾကတယ္။ ကၽြန္မတို႔အိမ္က မနက္ထမင္း၊ ေန႔လယ္ ထမင္း၊ ညေနထမင္းနဲ႔ ထမင္းကိုပဲ စားစရာလို႔ ထင္တယ္။ အဲဒါေၾကာင္႔လည္း တရက္ အေဖ႔သူငယ္ခ်င္းက အိမ္လာလည္ရင္း ကၽြန္မတို႔ အိမ္ေနာက္ေဖး မီးဖိုေခ်ာင္ကို ေရာက္ေတာ႔ "ခင္ဗ်ားတို႔ မီးဖိုေခ်ာင္ကလည္း အိမ္ဆိုင္ေလးက်ေနတာပဲ ၿပီးေတာ႔ ခ်က္ထားတာကလည္း အလႉအိမ္အတိုင္းပဲ"တဲ႔။ ဆန္က အိတ္လိုက္၊ ဆီက ပံုးလိုက္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနီက အိတ္နဲ႔ ေထာင္ထားရတာကို။ မိသားစု၀င္ကလည္း မ်ားတယ္ မဟုတ္လား။ ဆန္က အိတ္လိုက္ဆိုတာ ကၽြန္မတို႔က ၁၀ ကီလို၊ ကီလို ၂၀ အိတ္ေလးေတြကို လက္လီ ၀ယ္မစားဘူး။ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာလိုပဲ ဂုန္နီအိတ္နဲ႔ ဆန္အိတ္ႀကီးကို မွာစားတာ။ ဆီလည္း အဲလိုပဲ။ သံပံုးႀကီးနဲ႔ တခါထဲ ၀ယ္ထားတာ။ ၿပီးေတာ႔မွ ပိုက္နဲ႔ ျပန္ခ်ဴၿပီး သံုးတာေပါ႔။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီကလည္း အိတ္အနီႀကီးနဲ႔ တအိတ္။ အဲလို ၀ယ္ထားရတာ။ ဆီေတြ၊ ဆန္ေတြကလည္း အိမ္တိုင္ယာေရာက္ လာပို႔တဲ႔အတြက္ သယ္စရာလည္း မလိုေတာ႔ဘူး။ ထမင္းကေတာ႔ ေပါင္းအိုး ႏွစ္အိုးကို လက္မလည္တမ္း တည္ေနရတာ။ ဟင္းကေတာ႔ ဒယ္အိုးအႀကီးႀကီးနဲ႔ အျပည့္။ စေန၊ တနဂၤေႏြလို ေန႔မ်ိဳးဆိုရင္ေတာ႔ စားစရာ ဟင္းေတြက စားပြဲေပၚမွာေတာင္ မဆန္႔ဘူး။

ကၽြန္မတို႔ကေတာ႔ ဒီမွာ အျပင္စာ စားတာ နည္းပါတယ္။ ဒီက အစားအေသာက္ေတြကလည္း ေကာင္းမွ မေကာင္းတာ။ စားေသာက္ဆိုင္တို႔၊ ဟိုတယ္တို႔က အစားအစာေတာ႔ မပါဘူးေပါ႔။ Food Court က အစားအစာေတြကို ေျပာတာ။ တသက္နဲ႔ တကိုယ္ ဒီေလာက္ည့ံတဲ႔ အစားအေသာက္ေတြ မေတြ႕ဖူးဘူးလို႔ ထင္တာပဲ။ စားလို႔ျဖစ္တာေတြလည္း အမ်ားအျပားေတာ႔ ရွိပါတယ္။

ကၽြန္မတို႔အိမ္မွာ အစားအေသာက္ေတြကို ဆန္းဆန္းျပားျပားမ်ိဳးစံု စားရတယ္။ မ်ားေသာအားျဖင္႔ အဲလို အထူးအဆန္းေတြကို ကၽြန္မအေမ ခ်က္တယ္။ ကၽြန္မတို႔အတြက္ေတာ႔ အဆန္းတၾကယ္ မဟုတ္ဘူးေပါ႔ေလ။ တခ်ိဳ႕သူေတြက တခါမွ မၾကားဖူး၊ မစားဖူးဘူးလို႔ ေျပာၾကတာကိုး။ တခ်ိဳ႕ေတြကေတာ႔ သိမွာပါ။ ပထမ တမ်ိဳးက ငါးရံ႕ကို ဗိုက္ခြဲ၊ ဂ်င္းေတြ၊ ငရုတ္သီးေတြနဲ႔ အစာသြပ္ၿပီး စပါးလင္နဲ႔ ျပန္ခ်ည္ ဆန္ လက္တဆုပ္ေလာက္ထည့္ၿပီး ေရခ်ိဳေလး ခ်က္တာ။ အဲဒါကို ကၽြန္မတို႔ေမာင္ႏွမ အသားကုန္ႀကိဳက္ေပါ႔။ ငါးရံ့ဆန္ေလွာ္ဟင္းလို႔ ကၽြန္မတို႔ ေခၚတယ္။ ၿပီးေတာ႔ လယ္ၾကြက္ေျခာက္တို႔၊ ငါးရွဥ့္ေျခာက္တိုက္တို႔၊ ဖားသားတို႔၊ ဆတ္သားေျခာက္တုိ႔ကို ငရုတ္သီးစပ္စပ္ေလးနဲ႔ အၾကြပ္ေၾကာ္တာလည္း ကၽြန္မတို႔အႀကိဳက္ဆံုး အစားအစာထဲမွာ ပါေသးတယ္။ တရႉးရႉးတရွဲရွဲနဲ႔ ႏွာရည္ေတြက်၊ ေခၽြးေတြ ထြက္ေနေပမယ္႔ စားလို႔မရပ္ႏိုင္ဘူး။ ခရုဆန္ေလွာ္ျပဳတ္လည္း စားေကာင္းတာပဲ။ အဲလို ခရုမာမာေလးေတြကေတာ႔ ရန္ကုန္မွာပဲ ရွိတယ္။ ဒီမွာေတာ႔ မေတြ႕မိဘူး။ ၿပီးရင္ ၀က္ၿမီးတို႔၊ ၀က္လွ်ာတို႔ ခ်က္စားတာလည္း တမ်ိဳးစားေကာင္းတယ္။

ၾကက္ဥကို ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ ေၾကာ္ခ်က္ခ်က္တာကို ကၽြန္မတို႔ ငယ္ငယ္တုန္းက အရမ္းႀကိဳက္ခဲ႔တယ္။ ခုခ်ိန္ ကိုယ္႔ဖာသာကိုယ္ ေၾကာ္စားေတာ႔ စားမေကာင္းဘူး။ အေဖခ်က္ေကၽြးရင္ ေတာ္ေတာ္ေကာင္းတာ။ ၀က္သားခ်ဥ္နဲ႔ အမဲသားခ်ဥ္ ခ်က္ကေတာ႔ ကၽြန္မတို႔ အႀကိဳက္ဆံုးပဲ။ အဲဒီအသားေတြကို တရက္၊ ႏွစ္ရက္ေလာက္ အခ်ဥ္ေဖာက္ရတယ္။ အခ်ဥ္ေဖာက္တာ လြယ္ပါတယ္။ အသားတံုးေတြကို ထမင္း လက္တဆုပ္ေလာက္နဲ႔ ေရာနယ္ၿပီး အဖံုးလံုေအာင္ပိတ္ သိမ္းထားလိုက္ရံု။ ေနာက္ရက္က် အခ်ဥ္ေပါက္ေနတဲ႔ အသားေတြကို ငရုတ္သီးစပ္စပ္နဲ႔ ခ်က္လိုက္ရင္ သူ႔ထက္ စားေကာင္းတာေတာင္ သူ႔ေလာက္ စားေကာင္းမွာ မဟုတ္ဘူး။ ၾကက္သားကို ျပဳတ္ေၾကာ္ၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ ျပန္ခ်က္တာလည္း စားလို႔ေကာင္းတာပဲ။

ၿပီးေတာ႔ ငါးေလးအိုးကပ္တို႔၊ ငါးခူစင္းေကာ္တို႔၊ ဘဲေပါင္း ႀကံမဆိုင္တို႔၊ ငါးရံ့အူဟင္းတို႔၊ ငါးၾကည္းၾကပ္တိုက္တို႔၊ ပုဇြန္စုတ္ဖြားေၾကာ္တို႔ကေတာ႔ ကၽြန္မတို႔ အိမ္ရဲ့ နာမည္ႀကီးဟင္းေတြေပါ႔။ နာမည္ႀကီးဆိုတာ ကၽြန္မတို႔ အရမ္းႀကိဳက္တာကို ေျပာတာ။ :D ငါးဖယ္ ေရခ်ိဳခ်က္တာလည္း စားေကာင္းတာပဲ။ ဒီမွာေတာ႔ မရွိဘူး။ ဟိုတရက္က ကၽြန္မအစ္မ ရန္ကုန္ကျပန္လာေတာ႔ ငါးဖယ္ သံုးေကာင္ သယ္လာတယ္။ အဲဒါကို စဥ့္ႏွီတံုးေတြ၊ ငရုတ္ဆံုေတြနဲ႔ ဖိၿပီး မာေအာင္ လုပ္ထားရတယ္။ ၿပီးမွ သံုးပိုင္းစီ ပိုင္းၿပီး ခ်က္ရတာ။ ေလာပိတမွာတုန္းကေတာ႔ ခဏခဏ စားရပါ႔။

ဒီေန႔ကေတာ႔ ဆိတ္သားေျခာက္ ဆီျပန္ဟင္း ခ်က္တယ္။ အဲဒါကို ငရုတ္သီးနဲ႔ အစပ္ေၾကာ္လည္း ေကာင္းတာပါပဲ။ ကၽြန္မတို႔ဟင္းေတြထဲ ငရုတ္သီးမပါတာ ခပ္ရွားရွားေနာ္။ အစပ္အရမ္းစားတဲ႔ မိသားစုလို႔ ေျပာရမယ္။ ေလာပိတမွာ ေနတုန္းက ကယားငရုတ္ေတြကို အိတ္လိုက္ ေထာင္စားတာ။ ဒီမွာက်ေတာ႔ တမ်ိဳး။ ရန္ကုန္အိမ္ကလူေတြကို ငရုတ္သီးေတာင္႔ေတြ ေထာင္းခိုင္းၿပီး ဒီကို သယ္လာတယ္။ ၿပီးတာနဲ႔ ေရခဲေသတၱာထဲထည့္၊ ခ်က္ခါနီးမွ လွီးခၽြတ္ထားတဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴနီနဲ႔ ေရာၿပီး ဆီသပ္လိုက္ရံုပဲ။ အေရာင္တင္မႈန္႔မသံုးဘဲ ငရုတ္သီး ေထာင္းစရာမလိုတဲ႔ နည္းေပါ႔။ ဟီဟီ။ ေခါင္းစဥ္နဲ႔ ေရးထားတာေတြနဲ႔ကေတာ႔ တျခားစီပဲ။

ကဲ... ေနာက္ထပ္ ျဖစ္သလို စားေနက်ေလး ကၽြန္မေရးေစခ်င္တဲ႔သူေတြက ထံုးစံအတိုင္း ကၽြန္မ တက္ဂ္ေနက် အန္တီၿငိမ္းအန္တီခင္၊ ညီမေလး လင္းလက္၊ ကၽြန္မ တခါမွ မတက္ဂ္ဖူးေသးတဲ႔ ကိုလူသစ္၊ တခါလား မသိဘူး တက္ဂ္ဖူးတဲ႔ ကိုေမာင္ရင္။ ကိုယ္သာ ဘာေရးရမွန္း မသိတာ။ သူမ်ားေရးတာေတာ႔ ဖတ္ခ်င္သား။ ေရးေပးၾကေနာ္... :D

ရႊင္လန္းခ်မ္းေျမ႕ၾကပါေစ။

s0wha1

Print this post

5 comments:

ေမျငိမ္း said...

လုပ္ျပန္ပီ.. တူညားက ျမသီလာအလြမ္းေျပ အရွိန္ေကာင္းေနတာ။ ခုေတာ့ ေရးရဦးေတာ့မွာေပါ့...။ ေလာေလာဆယ္ေတာ့ သမီးေမေမကို ခ်ီးက်ဴးေနမိတယ္။ အန္တီက ကိုယ့္ကိုယ္ကို ဟင္းခ်က္၀ါသနာပါလွျပီ.. ခ်က္လွျပီထင္တာ။ ခု ေမေမ့ကိုေတြ႔မွ ေငးသြားတယ္။ ၀က္သားခ်ဥ္ အဲသားခ်ဥ္လုပ္ျပီး ခ်က္တဲ့ထိေတာ့ မလုပ္ဖူးဘူး။ ခုေတာ့ ထမနဲကို သြားရည္က်ျပီး ျပန္သြားတယ္.. :(

s0wha1 said...

ဒါေတာင္ လတ္တေလာ သတိရတာေလးေတြပဲ ေရးထားတာ အန္တီ။ ေနာက္ထပ္ ဟင္းေတြ အမ်ားႀကီး က်န္ေသးတယ္။ ႀကံဳမွ ထပ္ေရးဦးမယ္။ ခုေတာ႔ ၃ ရက္ေလာက္ ခရီးထြက္မလို႔။ ဟိ

M.Y. said...

ျဖစ္သလိုမို ့ပဲ။
ဟုိတယ္က ဟင္း ေတြ မွာစားရင္ ေတာင္သူ ့ေလာက္ ေကာင္းပမလား..hnnnnn!!

flowerworld said...

မမဆိုး၀ွက္ရဲ႕ျဖစ္သလိုကလဲေနာ္...ဟင္းဟင္းဟင္း
ေရးေပးတာေလးကိုေက်းဇူးပါေနာ္ ထမနဲေလးမသြားျပီးဗ်ိဳ႕
၀က္သားဟင္းေလးလဲလိုခ်င္သား..ဟီးးးး

s0wha1 said...

ကိုေမာင္ရင္... ပို႔စ္ ေမွ်ာ္ေနပါတယ္။ ဟီဟီ

မီးမီးေရ... ဒီလိုပဲ ေရးလိုက္တာ။ ၀က္သားဟင္းကေတာ႔ ေနာက္တခါ ခ်က္မွ ဓာတ္ပံု ရိုက္ထားမယ္။ ခ်က္နည္းလည္း ေျပာျပမယ္ေလ။:P

ကာရန္မဲ႔ အေတြးစမ်ား © 2008 Por *Templates para Você*